Julen i Spanien firas i början av januari. Den 5/1 firar hela Spanien att Reyes Magos, de tre kungarna Melchor, Gaspar och Baltazar, har kommit. I Skandinavien kallar vi Kasper, Melker och Baltsar för de vise männen istället för kungar och magiker. Det är de vise männen istället för Tomten som kommer med presenter till barn och vuxna som har varit snälla under året som gått. Oftast får barnen endast någon liten present på vår julafton, som firas i lugn och ro med goda vänner och god mat.
Cabalgata de Reyes
Varje stad och liten by har en egen Cabalgata de Reyes, som är korteger av vagnar i olika teman med barn och vuxna i vackra dräkter. Varje kung åtföljs av ett hov med dräkter i matchande färger. Från vagnarna kastar kungar och hovet karameller och konfetti till alla som står vid sidan och tittar på. Kortegen brukar starta vid 17-tiden och går igenom alla större gator i varje stad. Det är bara att följa ljudet från musiken och alla barn som jublar över godisregnet.
Största kortegen i Huelvaregionen arrangeras i huvudstaden Huelva, men ingen stad i området går in för att fira julen på samma sätt som Lepe. Under december 2006 så kunde man läsa om Lepe i nästan varenda större tidning i hela Europa. Staden hade nämligen köpt in en snökanon som sprutade badskum, som skulle föreställa snö, från kommunhusets balkong utöver torget Plaza de España. Tusentals stod på torget varje kväll för att uppleva snöfallet. Ett annat år var jultemat i Lepe snö och is, och då byggdes en skridskobana i teflon på torget. Där fick många spanjorer prova på att åka skridskor för första gången i sitt liv, vilket var minst sagt underhållande att se på.
Den 6/1 är en dag då de flesta spanjorer äter god mat och umgås med nära och kära. Ungefär som vi gör på julafton och juldagen.
Under julen ska man passa på att äta spansk nougat, turrón, vilket inte är speciellt gott. Prova även barnens favorit carbón de azucar, vilket är hårt, svart och kolliknande socker. Den 6/1 äter de flesta familjer en Roscón de reyes som också kallas rosca de reyes, kungens ring. Det är en stor vetekrans fylld med grädde och dekorerad med gula, röda och gröna gelébitar med fruktsmak. Inne i bakverket finns en gömd Jesus i plast. Ibland finns det också gömda godisbitar eller leksaker för barnen. Den som finner Jesus, ska köpa rosca till nästa år. Vissa spanjorer tar även med den lilla plastfiguren av Jesus till sin kyrka.
Levande julkrubba Belén Viviente Beas
Missa absolut inte att besöka byn Beas där man har en levande julkrubba, Belén Viviente, som gör att man kommer i riktigt julstämning. Alla skådespelare är barn i olika åldrar som gestaltar änglar, vise män samt olika yrken och hur man levde på Jesus tid. Utställningen är riktigt proffsig och väl värt ett besök. Krubban håller öppet på eftermiddagarna och vissa förmiddagar under helgerna.
Beas har Andalusiens äldsta levande krubba och den näst äldsta i Spanien. Krubban i Beas är som en levande teater som arrangerats av brödraskapet Nuestra Señora de los Clarines och där nästan hela byn är involverad. Besökare får uppleva hur människorna bodde och levde för två tusen år sedan. Små barn är snickare, bagare, mjölnare och det finns även levande djur på utställningen. Varje år besöker fler än 20 000 personer krubban.
Efter besöket så rekommenderar vi att ni ser den vackra julkrubban i Beas kyrka och köper churros med choklad.
www.belenvivientedebeas.com
Julkrubba i choklad Belén de chocolate
Har du drömt om att se en gigantisk julkrubba i choklad som består av byggnader, personer, gator och många vackra utsmyckningar? Åk då till Rute i Córdoba och se årets stora ätbara konstverk, som tar många månader att färdigställa. Krubban görs av 1400 kg vit och mörk choklad och är 50 m2 eller större. Varje år finns ett tema med chokladkopior av kända byggnader från en stad. Rute är en by berömd för sin marsipan och nougat, som är ett mycket populärt julgodis i Spanien.
www.gallerosartesanos.com/belen-chocolate
Julkortege Los Reyes Magos
Den 5:e januari firas julen i alla spanska städer och byar med en kortege, godis- och konfettiregn. Kortegen brukar starta sent på eftermiddagen. Lokalbefolkningen smyckar vagnar och sig själva. Vagnarna dras av hästar eller traktorer och åker på bestämda rutter genom stadens gator. Ta gärna med ett paraply för att skydda dig själv mot godisregn, eller vänd paraplyt upp och ner för att samla maximalt med karameller.
Brinnande eldar Las Luminarias de San Antón Abad
Eld, vackra hästar, god mat och feststämning utmärker denna fiesta, som firas efter mörkrets inbrott den 16.e januari i byn Alosno i region Huelva. Alla bybor går man ur huse och det är fullt på alla barer och gator när eldar tänds. Eld har varit symbol för rening och skydd för forntida människor i hela Europa. San Antón är skyddshelgon för boskap och djur, och det var ett mycket viktigt helgon under flera århundraden när de flesta människor livnärde sig på jordbruk och boskap.