Har du testat lupinbönor?
Har du mod att prova en ny dryck, så varför inte beställa även ett spanskt tilltugg, som frutos secos och altramuces?
De knapriga, salta tilltugg som kallas frutos secos, eller cocktail mix, innehåller en knastrig blandning av många olika rostade nötter, majs, kikärtor och bönor blandat med enstaka söta, torkade bitar av frukt. Det är ett så populärt tilltugg, att de flesta matbutiker säljer stora påsar av snackmixen, och de flesta av våra gäster tycker om blandningen redan efter de första tuggorna.
Det odlas enorma mängder oliver i regionen. Har du beställt in din cocktail, så passa på att samtidigt beställa in oliver, som heter aceitunas på spanska. De flesta olivträd du ser mellan Huelva och Sevilla är populära sorter för olivolja, som Arbequina, Hojiblanca och Picual, men det finns fler än två hundra olika sorters oliver. Olivsorten Manzanilla, som även kallas Manzanilla de Sevilla, är den vanligaste som tilltugg. De godaste inläggningarna har normalt kvar kärnan, så bit försiktigt.
Inte alla barer serverar altramuces, saltade lupinbönor, men de flesta. Lupinbönor är som oliver, de måste testas många gånger innan du längtar efter nästa. Bönorna ser ut som gula knappar och känns lite mjöliga i munnen när man bitit genom skalet. Lupinbönor har varit en del av matkulturen i regionen under tusentals år och är, i motsatt till de flesta andra drinktilltugg, riktigt nyttiga. Dock kommer du behöva ett antal drinkar för att börja att tycka de är goda första gångerna. I matbutikerna hittar du normalt lupinbönor nära oliver och andra tilltugg.