Iberiska halvön har underbara råvaror. Här odlas mycket av det frukt och grönt vi ser hemma i matbutikerna. Många mataffärer har en sektion med enbart lokalproducerade grönsaker och frukter, som har en överlägsen smak jämfört med det som vi kan köpa i Skandinavien. Bästa frukten, köttet och fisken finns på de lokala matmarknaderna, som har öppet alla vardagförmiddagar och som finns i alla städer.
I de flesta kuststäder finns det lokala fiskare som säljer nyfångad fiskar och skaldjur, både privat via små butiker och via lokala mataffärerna. Fiskauktionen i Isla Cristina är spännande att uppleva, men ska man inte har stora kvantiteter, så är det bäst att handla på marknaden.
I norra Huelva regionen runt Jabugo och Aracena bor de svarthovade grisarna, som äter ekollon och myser i leran under korkekarna. Från dessa berömda grisar kommer skinkan pata negra, som av många anses vara den bästa skinkan i världen. Förutom skinka, så finns det i alla städer i Huelva regionen butiker som bara säljer fläskfilé, färs, korvar och andra produkter från cerdo ibericos de bellota. Äter du kött, så rekommenderar vi verkligen att du provar dessa delikatesser.
Det är spännande att bo utomlands och lära känna landet genom dess mat. Att handla är en upplevelse, även om man ibland köper något som visar sig vara något annat än man tänkt. Våga prova på att ungsbaka en fisk som du aldrig sett, smaka på frukter som inte finns därhemma, och prova att tillaga grönsaker, som du aldrig tidigare köpt. Under varje destination finns information om de mest populära restaurangerna och andra favoritställen för olika smakupplevelser. .